Janus JANUS

"Happiness only real when chaired"

Het doel van mijn ontwerpen is het leven van mensen aangenamer maken. Ditmaal ben ik vertrokken vanuit de hedendaagse problematiek omtrent depressies en ontevredenheid. Eén op vier Vlamingen krijgt namelijk vroeg of laat te maken met (ernstige) psychische problemen (VVGG). Daarom wou ik een ‘meubel van geluk’ creëren.

Geluk zit in kleine dingen: een mooie plant, een tête-à-tête met een vriendin, een zonnestraal of zelfs een kopje koffie. Mijn intentie is om het geluk te stimuleren. Zo heb ik dat vertaald in Janus, een dubbele schommelstoel waarin geluk delen centraal staat. Hij houdt mensen letterlijk in balans.

De twee meest voorkomende dingen die mensen gelukkig maken zijn; een sociaal leven met vrienden en familie, en de natuur met zijn pracht en rust. Deze zijn in mijn ontwerp geïmplementeerd door de uitvoering en materialenkeuze. Het schommelen brengt rust, de esthetiek wordt verzorgd door vrolijke stoffen en lichte, natuurlijke materialen (berk multiplex), die een zekere speelsheid en elegantie herbergen.

Janus is een verstelbaar meubel en ondersteunt twee verschillende gedaantes. Men kan schommelen wanneer beide gebruikers dezelfde kant uitkijken maar ook wanneer deze tegen over elkaar zitten. Deze posities kunnen verkregen worden door de houten bouten en moeren los te draaien en te verstellen van plaats. Janus is variabel in gebruik en kan passen in huis wanneer mensen de nodige ruimte hebben. Maar kan ook nuttig zijn voor zorgverstrekkers. Hij wordt dan gebruikt als onderdeel van de therapie waarbij ingespeeld wordt op de relatie tussen de therapeut en cliënt.

Het resulteert in twee aparte delen, voor twee aparte mensen die toch één geheel (kunnen) vormen.
Janus2Janus3

© JANA HAERINCK. All rights reserved.